Lean management – eliminacja marnotrawstw

Lean management – eliminacja marnotrawstw

Cele: poznanie podstawowych rodzajów marnotrawstwa, – zrozumienie procesu i strumienia wartości w procesie – nabycie umiejętności identyfikowania marnotrawstw – poznanie podstawowych narzędzi Lean management (5S, Muda, TPM, SMES, diagram Ishikawy) – nabycie umiejętności eliminacji marnotrawstw w procesie

 Ramowy program usługi:

  1. Wprowadzenie do lean management
  2. Pojęcie procesu i strumienia wartości
  3. 7 rodzajów marnotrawstw
  4. Narzędzia i techniki eliminacji marnotrawstw.
  5. Jak wdrażać usprawnienia w procesie?
  6. Definiowanie standardów

Efekty usługi (produkty), efekty uczenia się/kształcenia

Po ukończeniu szkolenia uczestnik będzie:

  •  potrafił wymienić podstawowe rodzaje marnotrawstwa,
  • rozumiał proces i strumień wartości w procesie
  • potrafił zidentyfikować marnotrawstwa w procesie
  • znał podstawowe narzędzia Lean management (5S, Muda, TPM, SMES, diagram Ishikawy)
  • identyfikował i potrafił eliminować marnotrawstwa w procesie
  • potrafił definiować standard

Grupa docelowa: Szkolenie przeznaczone jest dla wszystkich pracowników firmy na wszystkich poziomach (management, pracownicy operacyjni). Uczestnikami powinny być wszystkie osoby biorące udział w realizacji procesów operacyjnych w firmie.

Czas trwania: 12 godzin (2 dni)