Lean management – eliminacja marnotrawstw
Cele: poznanie podstawowych rodzajów marnotrawstwa, – zrozumienie procesu i strumienia wartości w procesie – nabycie umiejętności identyfikowania marnotrawstw – poznanie podstawowych narzędzi Lean management (5S, Muda, TPM, SMES, diagram Ishikawy) – nabycie umiejętności eliminacji marnotrawstw w procesie
Ramowy program usługi:
- Wprowadzenie do lean management
- Pojęcie procesu i strumienia wartości
- 7 rodzajów marnotrawstw
- Narzędzia i techniki eliminacji marnotrawstw.
- Jak wdrażać usprawnienia w procesie?
- Definiowanie standardów
Efekty usługi (produkty), efekty uczenia się/kształcenia
Po ukończeniu szkolenia uczestnik będzie:
- potrafił wymienić podstawowe rodzaje marnotrawstwa,
- rozumiał proces i strumień wartości w procesie
- potrafił zidentyfikować marnotrawstwa w procesie
- znał podstawowe narzędzia Lean management (5S, Muda, TPM, SMES, diagram Ishikawy)
- identyfikował i potrafił eliminować marnotrawstwa w procesie
- potrafił definiować standard
Grupa docelowa: Szkolenie przeznaczone jest dla wszystkich pracowników firmy na wszystkich poziomach (management, pracownicy operacyjni). Uczestnikami powinny być wszystkie osoby biorące udział w realizacji procesów operacyjnych w firmie.
Czas trwania: 12 godzin (2 dni)